NELLY KAPLAN
SINNENAS BRUNN
Översättning: Maja Lundgren
Efterskrift: Kristoffer Noheden
Illustrationer: André Masson
Omslagsfoto: Sara Johansson
157 sidor, inbunden med skyddsomslag
ISBN 978-91-978660-3-3
160 kr Beställ

”En doft av djungel tränger in i mitt blod. Det är inte en park jag är i nu längre. Jag känner att jag håller på att förändras, min päls får fläckar, mina ögon blir grymma, mina händer blir besynnerligt förvrängda och börjar riva sönder hans axlar.”

Panterkvinnor, nekrofiler, r­obotar, spöken – i Nelly Kaplans förtrollade värld går ingen säker för erotikens omvälvande impulser. Här finns hämnande häxor, under­jordiska vampyrstäder och penisförstoringar som lyckas lite väl bra. Nelly Kaplan skriver i ständigt uppror mot den andefattiga, köttlösa ordning vi alla riskerar att falla in i. Den krumbuktande berättar­glädjen och en omättlig aptit på lek med både språket och kroppen gör novellerna i Sinnenas brunn till oförglömliga upplevelser. Läs dem och låt dig skakas av både skrattets och köttets spasmer.

Nelly Kaplan föddes 1936 i Buenos Aires i Argentina. Hon flyttade till Paris i tonåren och började snart umgås med surrealister som André Breton och André Masson. Som av en händelse började hon skriva lika erotiska som absurda noveller. De samlades först i små häften och sammanställdes 1966 i Le Réservoir des Sens, som nu ges ut på svenska som Sinnenas brunn.

Kaplan är även verksam som filmregissör, och långfilms­debuten La Fiancée de pirate hade premiär 1969. Hennes vän Pablo Picasso hyllade den med orden ”Oförskämdhet upphöjt till konstform”. Filmens befriande kombination av upprorsanda, sexualitet och humor visade sig bli inflytelserik på nya kvinnliga filmare. I både filmer och skrivande förenar Nelly Kaplan utopi och kritik, satir och erotik på sitt eget säregna sätt.

Boken är inbunden i silverpräglat svart klotband med skyddsomslag och läsband.