RIKKI DUCORNET
FLÄCKEN
Översättning: Kristoffer Noheden
Omslag: Marcus Ljungström
235 sidor, häftad
ISBN 978-91-976568-1-8
100 kr Beställ
Fläcken är den vilt vindlande berättelsen om den unga flickan Charlotte, som föds med ett stort födelsemärke i form av en hare på kinden. Hennes strängt kristna faster ser det som ett Satans märke och Charlotte växer upp i det religiösa förtryckets skugga. Men i den lilla byn där hon bor finns även Exorcisten – en tvivelaktig figur med mer obskyra herrar – och ett kloster fullt av liderliga nunnor. Redan från födseln är Charlotte indragen i en kamp mellan dessa läger om vem hennes kropp och själ ska tjäna.

I skildrandet av Charlottes uppväxt utvecklas Fläcken till en gotisk skräckberättelse, en karnevalisk satir och ett burleskt uppror mot allt som fjättrar människan – och mer därtill. Rikki Ducornets unika, surrealistiska sensibilitet och ohämmade berättarglädje genomsyrar en rolig, gripande och grotesk roman där ingen skonas och allt kan inträffa.

Rikki Ducornet (f. 1943) är författare, bildkonstnär, poet och essäist. Fläcken, ursprungligen utgiven 1984, är hennes romandebut. Den har följts av ett flertal romaner och två novellsamlingar. Ducornet har även varit verksam i den internationella surrealiströrelsen och bott på ett stort antal platser runt om i världen. Det här är första gången hon översätts till svenska.